Haast, Fox Glacier & Lewis Pass v10
Det har blivit dags att tacka södra Nya Zeeland för oss och styra kosan norrut. Det har varit fantastiska veckor med magnifika naturupplevelser och härliga bad.
I måndags reste vi från Lake Hawea till Fox Glacier via Haast-passet. Vägen går mellan de två stora sjöarna och de höga bergstopparna. Vi passade på att stanna på de många utkiksplatserna längs med vägen och återigen fascinerades vi av naturens skönhet.
Efter några timmar i bilen nådde vi vår slutpunkt för dagen, vandrarhemmet Ivory Towers. Eftersom vi bara hade ett litet rum passade vi på att utnyttja eftermiddagen ute i naturen. Först åkte vi till den plats som hade bäst utsikt över glaciären och sedan tog vi en promenad runt en vacker liten sjö. På kvällen passade jag på att gå till skogen i närheten för att se lysmaskar som bara finns på Nya Zeeland och vissa delar i Australien. Det var en häftig upplevelse att se de små ljusen i naturen, som i en sagobok.
Redan morgonen därpå fortsatte vi norrut och vi följde kusten upp mot Greymouth, men innan vi nådde staden svängde vi av vid Hokitika. En halvtimme därifrån fanns en annorlunda vandring till Hokitika Gorge, en ravin med hängbro över vatten som är helt turkost på grund av ismjöl (google translate, eng: Glacial Flour) i vattnet. Ismjöl är ett sediment som skapas av glaciärens erosion av stenar.
Efter vandringen och ett kort stopp i Greymouth vek vi av in mot landet. Vi nådde vår destination för dagen, motellet Lewis Pass. Kvällssolen sken över ängarna och vi njöt av middagen ute på terrassen. Dagen därpå regnade det från morgon till kväll och vi var glada att LilyMarie hade fått låna en stor låda med leksaker som kunde hålla henne sysselsatt hela dagen.
Regnet fortsatte ösa ner och i torsdags fortsatte vi resan upp mot Golden Bay. Med tanke på vädret så tog vi inga stopp, men vi kunde se vackra vingårdar och fruktodlingar från bilen. Vägen över Abel Tasmans nationalpark ringlade sig fram och vi körde i tät dimma. Det gjorde att resan tog betydligt längre tid än planerat och vi var glada och lättade när vi äntligen kom fram till vårt "Long Stay".
Vi har nu tillbringat några dagar här och kan konstatera att det är det perfekta stället att koppla av på. Vi bor i en botanisk trädgård om 4 hektar med en massa odlingar. Allt från avokados, makadamianötter, papaya, äpplen och päron, fikon, nötter till mängder av olika blommor. Från trädgården löper en privat stig ner till den milslånga sandstranden. Temperaturen i vattnet är runt 22-23 grader och vi är praktiskt taget ensamma. Här kommer vi verkligen att trivas.
Skribent: Gustav